Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

O Europskom odboru regija

Europski odbor regija glasnik je regija i gradova u Europskoj uniji.
Čine ga 353 člana - predstavnika iz 28 zemalja EU-a izabranih na regionalnoj i lokalnoj razini, koji djeluju unutar 6 povjerenstava nadležnih sukladno EU ugovorima za sljedeća područja politike:
- zapošljavanje, stručno osposobljavanje, ekonomska i socijalna kohezija, socijalna politika, zdravstvo
- obrazovanje i kultura
- zaštita okoliša, klimatske promjene, energija
- prijevoz i transeuropska mreža
- civilna zaštita i službe od općeg interesa
Europski odbor regija održava 6 plenarnih zasjedanja godišnje, daje više od 50 mišljenja o EU zakonodavstvu godišnje, održava više od 40 rasprava godišnje, organizira više od 300 događanja.
Odbor regija savjetodavno je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti u Europskoj uniji. Uloga Odbora regija iznošenje je lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU-a objavljivanjem izvješća („mišljenja”) o Komisijinim prijedlozima. Komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu (primjerice o politici zapošljavanja, okolišu, obrazovanju ili javnom zdravstvu).

Predsjednik (2017.) - Karl-Heinz Lambertz (PES - Belgija), dopredsjednik Markku Markkula (EPP Finska)
Političke grupacije: Članovi Odbora regija pripadaju političkim grupacijama u skladu s vlastitim političkim opredjeljenjem.  Skupinese u principu sastaju uoči plenarnog zasjedanja, a posebno se mogu okupiti i dva puta godišnje, izvan Bruxellesa. Pet je grupacija - EPP, PES, ALDE, European Alliance, ECR Group.

 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".