UORH
Hrgovići 59
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 (0)1 36 89 153
Fax: +385 (0)1 36 37 116
info@udruga-opcina.hr
Ljeto 2011. 20.05.2014.

Ljeto 2011.

Poštovani čitatelji,

bez namjere da konkurira utjecajnim medijima u našoj državi (ako takvi uopće još postoje?!), bez želje da uljepšava ili ocrnjuje stvarnost i, dakako, s jedinim ciljem da informira i ukaže na primjere dobre odnosno loše prakse, novi broj newslettera Udruge općina u Republici Hrvatskoj donosi nekoliko tekstova koji će, nadamo se, pojačati vaš interes za problematiku lokalne samouprave.

Mladen Ivanović podsjetio je na jedan segment inače opsežne i pomalo zastrašujuće priče o izgradnji toliko željene i potrebne auto-ceste ka Dalmaciji čiji se mozaik upravo slaže po uredima USKOK-a. Osvrnuo se na činjenicu da nekoliko jedinica lokalne samouprave s područja Ličko-senjske županije od Hrvatskih autocesta potražuje milijunske iznose na ime komunalnog doprinosa te na dvojbu imaju li uopće jedinice lokalne samouprave pravo naplatiti sporni doprinos. Izgleda da Justitia ovdje nije bila svima jednako naklonjena.

U tekstu o manjinskim izborima Vesna Fabris pokušala je objasniti kako se dogodilo da su izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama održani 10. srpnja 2011. imali loš odaziv i zašto je to loše po cijelu zajednicu.

Marko Ercegović piše o još jednom krucijalnom pitanju naše egzistencije: o situaciji u hrvatskom vodnokomunalnom gospodarstvu, mogućim nestašicama i problemima koji će nas tek snaći te, naravno, o poskupljenju cijene pitke vode. Hoćemo li biti prevedeni žedni preko vode?

Na kraju, spomenut ćemo i jednu već vremenom gotovo pregaženu polemiku oko teritorijalnog preustroja RH koju je Udruga općina pokušala zametnuti s uglednim ekonomskim mjesečnikomForbesom, no ona se nije razvila jer je u lepezi drugih velikih problema u zemlji za ovaj detalj jednostavno (zasad?) nedostajalo strasti i autentičnog interesa javnosti...

Tu su i vijesti o redovnim aktivnostima regionalne asocijacije udruga lokalne samouprave NALAS (Network of Association of Local Authorities of South-East Europe) i pojedinosti iz njegovog sustava "brzih odgovora".

Ugodno čitanje želi vam tim Udruge općina.

Preuzimanje newslettera
UORH
Hrgovići 59, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tel: +385 (0)1 36 89 153
Fax: +385 (0)1 36 37 116
info@udruga-opcina.hr
Do you want to sign off
and no longer recieve newsletter?
Sign off!