UORH
Hrgovići 59
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 (0)1 36 89 153
Fax: +385 (0)1 36 37 116
info@udruga-opcina.hr
Jesen 2011. 20.05.2014.

Jesen 2011.

Poštovani čitatelji,

ljeto se u našim krajevima dugo otimalo, kiša i niže temperature teško borile, no prirodna neminovnost nas je ipak sustigla: jesen je tu. Slično je i s društvenim kretanjima – s jedne strane Europska Unija, formalnosti pridruživanja i financijske poteškoće, a s druge redovni parlamentarni izbori u Hrvatskoj. I opet smo, kao i u slučaju prirodnih zakonitosti, kao građani negdje između čekića i nakovnja, pomalo fatalistički prepušteni na milost i nemilost događanja koja kreira netko drugi negdje drugdje. Utjeha je da na kraju, barem kad se radi o našoj političkoj sceni, posljednju (dvosložnu) riječ ipak imamo mi ispred glasačke kutije, a da se u međuvremenu moramo nastojati što bolje prilagoditi.
Da bismo vam barem na trenutak olakšali percepciju ne baš lake stvarnosti, u uredu Udruge smo se potrudili u najnoviji broj newslettera uvrstiti teme raznolike po sadržaju, informativnosti, pristupu i važnosti.
Dugogodišnja dopisnica Hrvatskog radija Vera Tomašek je, unatoč gužvi koja ovih dana vlada bruxelleskim hodnicima i puno novinarskog posla, odvojila malo vremena kako bi našim čitateljima dočarala drugu stranu života europske metropole, onu s "ljudskijim" likom i svakodnevnim egzistencijalnim izazovima.
Javna nabava i borba protiv korupcije u tom segmentu u središtu je društvene pozornosti u posljednje vrijeme pa se država, Unija i nevladin sektor angažiraju na poboljšanju dosta lošeg stanja. Ured Udruge intenzivno se bavi i izradom promotivne brošure općina i gradova za potrebe međunarodne suradnje. Zaključci vezani za reakciju naših članica kad je u pitanju promidžba bit će zanimljivo analizirati u nekom narednom izdanju newslettera...
Marko Ercegović proputovao je u posljednjih mjesec dana Bugarsku i Andaluziju proučavajući lokalne politike mladih i ovdje su njegovi dojmovi. 
Je li lokalna samouprava u (ne)milosti političkih stranaka saznat će se vrlo skoro, kad se izborni pobjednici budu morali suočiti i s tom problematikom – reformom i racionalizacijom lokalne samouprave. Mi smo se zasad, u tekstu Vesne Fabris, zadovoljili izdvajanjem glavnih odrednica u izbornim programima pa zaključite sami.
Najavljujemo i ovom prigodom promociju vodiča za zaduživanje jedinica lokalne samouprave u Novinarskom domu u Zagrebu 20. listopada, a tu su i kratke vijesti o aktivnostima Udruge općina. Tražili smo ali ne i dobili intervjue od osoba koje bi sigurno imale što reći o hrvatskoj lokalnoj samoupravi. Možda neki drugi put. Dotad – ugodno čitanje!

Uredništvo

Preuzimanje newslettera (1.2MB)
UORH
Hrgovići 59, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tel: +385 (0)1 36 89 153
Fax: +385 (0)1 36 37 116
info@udruga-opcina.hr
Do you want to sign off
and no longer recieve newsletter?
Sign off!