UORH
Hrgovići 59
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 (0)1 36 89 153
Fax: +385 (0)1 36 37 116
info@udruga-opcina.hr
Zima 2011. 20.05.2014.

Zima 2011.

Poštovani čitatelji,

od posljednjeg zajedničkog druženja u izdanju newslettera iz sredine listopada, mnogošto se u našoj državi promijenilo. Vlast, prije svega. Potpisali smo i Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u pa smo sada jednom nogom prekoračili prag Europe. Još nam predstoji referendum pa da primaknemo i drugu nogu. Hrvatska lokalna samouprava već osjeća, a još će i više, posljedice ovih dvaju kapitalnih događaja. No, unatoč političkim govorima, poremećaji nisu tektonski. Promjene takvih razmjera moći ćemo izazvati samo promjenom odnosa prema demokraciji, radu i novcu. A sve te tri kategorije oživotvoruju se upravo u našim selima i zaseocima, našim naseljima i općinama i u našim gradovima. Nije to nikakav virtualni svijet i život koji će nam se jednog dana samo dogoditi. Naprotiv. To – više demokracije, rada i novca, a manje korupcije, pljačke i društvene neodgovornosti – nešto je za što se moramo boriti svaki dan, malo po malo.
Zimsko izdanje newslettera pokušava dati svoj skromni doprinos ovim principima. Kao što se već uvriježilo imamo gosta urednika, a ovaj put je to turski novinar İskender Güneş, savjetnik za međunarodnu suradnju Udruge općina regije Marmara, očiti zaljubljenik u svoj kraj, grad Bursu. Usput, tursko gospodarstvo jedno je od onih koje je recesija posljednjih godina zaobišla u širokom luku... U turskom gradu Bursi u organizaciji Mreže udruga lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS) održana je regionalna konferencija na kojoj su zaključena dva vrlo važna projekta – o zaduživanju jedinica lokalne samouprave i lokalnom gospodarenju komunalnim otpadom, gdje je Udruga općina bilo dostojno predstavljena. 
Irska također muku muči s reformom lokalne samouprave. Odustali su, piše Vesna Fabris, jer nemaju novca. Očito – da bi se uštedjelo treba prvo nešto potrošiti.
Donosimo i izvješće o provedbi serije radionica održane u nekoliko općina, u sklopu projekta ‘Antikorupcijske mjere u provedbi politika javne nabave’.

U fokusu ovog broja obrađujemo problem legalizacije bespravne gradnje kako u Hrvatskoj tako i u regiji, te prateće inicijative koje bi trebale olakšati implementaciju takve javne politike.

Naš pravni savjetnik i voditelj ureda Udruge Mladen Ivanović tumači nam, kao i uvijek, pravne propise i zavrzlame. Apelira na – sic! – zdravu pamet i nešto što se zove duh, a ne samo slovo zakona, a povod mu je pasivno pravo glasa.

Najavljujemo uskoro izlaženje Priručnika za međuopćinsku suradnju što su ga pripremili Malden Ivanović i Teodor Antić, te nastavak radionica o antikorupcijskim mjerama u provedbi javne nabave!

Dotad – ugodno čitanje!
Vidimo se u 2012.

Uredništvo 
 

Preuzimanje newslettera (2.2MB)
UORH
Hrgovići 59, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tel: +385 (0)1 36 89 153
Fax: +385 (0)1 36 37 116
info@udruga-opcina.hr
Do you want to sign off
and no longer recieve newsletter?
Sign off!