Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

133. sjednica Europskog odbora regija

U Bruxellesu je, 6. i 7. veljače održana 133. sjednica Europskog odbora regija (OR) na kojoj je sudjelovalo hrvatsko izaslanstvo.

Plenarna sjednica započela je minutom šutnje za Pawela Adamowitcza, gradonačelnika Gdanjska i člana OR, koji je u siječnju preminuo od posljedica ekstremističkog napada na jednom humanitarnom događaju. To je ujedno potaknulo OR na izradu i usvajanje rezolucije o borbi protiv govora mržnje i zločina iz mržnje kojom se želi odgovoriti na izazove radikaliziranja javnog diskursa usmjerenog protiv demokratski izabranih dužnosnika i institucija.

Sjednica je nastavljena debatom s europskim povjernikom Tiborom Navracsicsom o budućnosti programa EU-a za obrazovanje, kulturu, mlade i sport u kojoj su sudjelovali hrvatski članovi. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da kultura predstavlja snažan instrument u borbi protiv ekstremizma i populizma te koristan alat za jačanje slobode mišljenja i različitosti. Istarski župan Valter Flego naglasio je nužnost ulaganja u kulturu i digitalnu ekonomiju ako želimo postići ujedinjenu i stabilnu Europu, pri čemu su mladi ključan dionik u tom procesu. Slijedom rasprave usvojena su dva nova mišljenja OR-a u vezi programa Kreativna Europa (predlaže se povećanje za trećinu dosadašnjeg proračuna i veća fleskibilnost) i Erasmus (jedan od uspješnijih europskih programa). Regije i gradovi, bitni su dionici u oba programa te se traži njihova podrška u provođenju novih mjera.

Rumunjska predsjednica Vlade, Vasilica Viorica Dancila, predstavila je okupljenim članovima prioritete rumunjskog predsjedavanja Vijećem EU-a pod sloganom "Kohezija, zajednička vrijednost". Naglasak će biti na pregovorima oko Višegodišnjeg financijskog okvira, pri čemu će se težiti uspostavljanju ravnoteža između politika rasta, kohezije, obrane i sugurnosti. Planirana je i izrada novih smjernica za održivi razvoj. Među ostalim prioritetima nalazi se uspostavljanje demokratskije Europe kroz ulaganje u obrazovanje i kulturu, pri čemu lokalne vlasti imaju snažan potencijal za značajan doprinos.

Hrvatski članovi sudjelovali su i u raspravi o podršci lokalnih vlasti u postizanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Željko Turk gradonačelnik Zaprešića naglasio je važnost uloge lokalne samouprave u postizanju zadanih ciljeva pri čemu je posebno relevantna njena mogućnost definiranja lokalnih prioriteta i upravljanje koje počiva na pristupu odozdo. Za ostvarivanje ciljeva nužno je postići aktivno i stabilno partnerstvo s nacionalnih i europskiim vlastima, u čemu udruženja lokalnih vlasti mogu dati snažan doprinos. U okviru iste rasprave Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec, rekao je da se posebna poozornost treba posvetiti energetskoj učinkovitosti na području čega lokalne vlasti imaju znatna iskustva i ekspertize te da višerazinsko upravljanje promovirano od EU-a može dati toliko potreban instrument za izradu i provedbu javnih politika.

Članovi OR usvojili su mišljenja o prijedlozima Europske komisije o regulaciji Europske granične i obalne straže, implementaciji TEN-T koridora te o sigurnosti na cestama i automatiziranoj mobilnosti. Od ostalih mišljenja usvojena su ona o digitalizaciji zdravstvenog sektora, o osmom akcijskom programu za okoliš, o obnovljenoj europskoj agendi za istraživanje i inovaciju, o umjetnoj inteligenciji i o borbi protv dezinformiranja na internetu.

Sljedeće okupljanje predstavnika europskih lokalnih i regionalnih vlasti najavljeno je za 8. Susret na vrhu europskih gradova i regija koji će se održati u Bukureštu 14. i 15. ožujka 2019. godine.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".