Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Bruno Hranić, član predsjedništva Europskog odbora regija na 8. Summitu europskih gradova i regija u Bukureštu

Na 8. Summitu europskih gradova i regija u Bukureštu koji se održao 14.-15. ožujka okupilo se oko 500 nacionalnih, regionalnih i lokalnih vođa iz svih djelova Europe s ciljem daljnje rasprave o budućnosti Europske unije i njezinih građana.

To je veoma važna tema za svakog od nas posebice sada kada su pred nama novi europski izbori. Stoga nije ni čudno što je na ovom summitu usvojena i deklaracija o budućnosti Europe prigodnog naziva "Izgradnja EU-a od temelja s našim regijama i gradovima" koja ima poseban naglasak na općine, gradove i regije kao dionike ključne za budućnost Europe, demokraciju i vraćanje povjerenja naših građana istaknuo je Hranić te nastavio: 

Europa treba općine, gradove i regije isto toliko koliko i oni trebaju Europu. Lokalne i regionalne  vlasti ključan su element svake demokracije. Višerazinsko upravljanje je važno za osiguranje aktivnog i jednakog sudjelovanja za sve, posebice u pogledu stvaranja povjerenja građana. Svjesni smo da veza između EU i građana treba biti ponovno uspostavljena stoga je važno da radimo na podizanju svijesti  među svim građanima, posebice među mladima te da u njih usadimo osjećaj za europski identitet. To možemo učiniti kroz edukaciju, kulturu i razvoj politika za mlade.

Lokalne i regionalne vlasti također imaju važnu ulogu  u postavljanju i postizanju ciljeva za održivu Europu. Tu se prvenstveno misli na smanjenje stope ugljika, slobodno tržište  i socijalnu pravdu. 

Međutim ekonomske, socijalne i teritorijalne razlike i dalje ostaju veliki izazov za budućnost EU. Kohezijska politika je dokazala svoju dodanu vrijednost za EU i zbog toga treba biti očuvana i nakon 2020. 

Europski odbor regija veliki je zagovornik očuvanja kohezijske politike i protivi se prijedlogu Europske komisije da se u sljedećem sedmogodišnjem proračunu smanje sredstva namijenjena ravnomjernom razvoju regija ističe Hranić koji je nakon summita, 16. ožujka sudjelovao na kongresu EPP grupe Europskog odbora regija. Posebno oduševljenje nazočnih izazvao je dolazak Manfreda Webera vodećeg kandidata EPP-a za europske izbore.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".