Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Dvodnevni program godišnje Skupštine Udruge općina u RH obilježile panel rasprave i podrška Vlade Republike Hrvatske

Dovršen je program godišnje Skupštine Udruge općina u Republici Hrvatskoj koji se odvijao u ponedjeljak 4. ožujka i utorak 5. ožujka 2019. godine. Manifestaciju su obilježile zanimljive panel rasprave o tekućim temama i izazovima jedinica lokalne samouprave te posjet i iskazana podrška vrha Vlade RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem. Najvažnija promjena po pitanju ustroja Udruge općina jest usvajanje izmjene naziva udruge u Hrvatska zajednica općina. Odluka je donesena jednoglasno, natpolovičnom većinom svih članica udruge.

U ponedjeljak 4. ožujka u Zagrebu su održane četiri panel rasprave s gostujućim predavačima iz redova Vlade, Zagrebačke županije, Hrvatskih voda, HAKOM-a i drugih relevantnih institucija povezanih s aktualnim temama i zakonskim regulativama koje se tiču funkcioniranja lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. 

Panel rasprave otvorili su Mato Čičak, načelnik Općine Rugvica i glavni tajnik Udruge i Kristina Bilić, pomoćnica ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU s temom Regionalni razvoj i Statistička klasifikacija prostornih jedinica Republike Hrvatske NUTS 2. Na temu vodnog gospodarstva govorili su direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten te dr.sc. Darko Biondić i Vladimir Šimić iz Hrvatskih voda. Predstavnici HAKOM-a Hrvoje Perica, Tonko Obuljen i Josip Šajnović te odvjetnik Josip-Saša Banić dali su svoj doprinos temi Mogućnosti i problemi pri ostvarivanju prava na naknadu za pravo puta za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu. Posljednja tema panel rasprava bila je vezana uz novi zakon o zbrinjavanju životinja, a odgovore na mnoga pitanja dali su Mislav Kučenjak iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede te Luka Oman, savjetnik ministra poljoprivrede i predsjednik Udruge Prijatelji životinja. Sve ove zanimljive i aktualne teme privukle su brojne predstavnike hrvatskih općina koji su svojim dolaskom i iskazanim interesom potvrdili potrebu za postojanjem ovakvog udruženja općina kao institucije kadre objediniti zajedničke interese jedinica lokalne samouprave.

Središnje događanje, sama Skupština, održala se u utorak u Općini Rugvica. Na njoj je jednoglasno usvojen novi naziv udruge koji glasi Hrvatska zajednica općina. Usvojeni su financijski plan te plan rada za 2019. godinu kao i izmjene Statuta. Uvaženi gosti godišnje Skupštine bili su premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i ministar uprave Lovro Kuščević. Skupštini su također prisustvovali saborski zastupnici, gradonačelnici, predstavnici uglednih institucija i organizacija te brojni prijatelji udruge.

Predsjednik udruge Martin Baričević u svom govoru istaknuo je kako je glavna tendencija u djelovanju udruge zaštita interesa malih općina. Osvrnuo se i na činjenicu da ruralno područje Hrvatske čini 48% stanovništva i 90% teritorija što predstavlja ogroman potencijal u svakom pogledu razvoja Republike Hrvatske. Nastojanje udruge, odnosno Hrvatske zajednice općina je još bolja profilacija u zastupanju lokalnih interesa što se sustavno počelo i raditi, što kroz promjene u samoj strukturi udruge, što kroz sve intenzivniju međunarodnu suradnju te prikupljanje informacija i iskustava drugih radi diseminacije korisnih primjera među svojim članicama. Sve je to prepoznato od strane hrvatskih općina te se broj članica u udruzi svakim danom povećava.

Domaćin i tajnik udruge Mato Čičak iskazao je veliko zadovoljstvo što se Skupština održava upravo u Rugvici koja je, kako je istaknuo, jedna od najuspješnijih i najperpektivnijih općina u Hrvatskoj. Djelovanje u smjeru poboljšanja kvalitete života, razvijanje gospodarstva i poduzetništva naveo je kao glavne odlike svoje općine i pridodao dio zaslužnosti i samoj udruzi koja nastoji prosperitetu općina pripomoći na sve njoj moguće i raspoložive načine.

Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske, u svom je govoru rekao kako udruga promjenom imena u Hrvatska zajednica općina pokazuje sveobuhvatan karakter svog djelovanja. Istaknuo je i nastavak suradnje koja je etablirana u radu Vlade na način koji je do sada bio bez presedana, a temelj te suradnje čine četiri stupa: iskreni dijalog i partnerstvo, jačanje funkcionalne decentralizacije, fiskalna decentralizacija te potpora u konkretnim projektima. Također naglasio je i činjenicu da su mnogi sadašnji ministri nekada bili lokalni dužnosnici što garantira puno razumijevanje za zadaće i odgovornosti lokalnih dužnosnika. Potreba za dijalogom zbog optimiziranja postojećeg sustava bitna je jer Vlada jedino iz stavova i mišljenja lokalnih dužnosnika može znati kako stvari izgledaju. Posebno je istaknuta činjenica da stvari i sudbinu ne može krojiti netko tko život lokalne samouprave ne živi svaki dan te je najbitniji zaključak kako nacrti za razvoj moraju doći upravo iz toga smjera kako bi sustav bio još učinkovitiji i svrhovitiji.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".