Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Kuda ide decentralizacija?

Jučer je u Skopju u organizaciji NALAS-a (Network of Associations of Local Authorities of South-East Europe) i OSCE-a (Organization for Security and Co-operation in Europe) održana četvrta radionica Regionalnog opservatorija za decentralizaciju (RDO). Radionicu su otvorili gradonačelnik Skopja, predsjednik ZELS-a (The Association of the Units of the Local Self-Government), potpredsjednik NALAS-a, veleposlanica Švicarske i šef OSCE misije u Skopju, a Hrvatsku su predstavljali Udruga općina i Udruga gradova. 

Radionica je finalizirala metodologiju NALAS-ovog Regionalnog opservatorija decentralizacije koji predstavlja moćan instrument za mjerenje napretka decentralizacije diljem jugoistočne Europe. Cilj je u rezultatima uočiti razine razvitka koje će služiti političarima kao temelj za razvijanje efikasnijih javnih politika, poboljšanje lokalne demokracije i povećanje kvalitete života građana. Decentralizacija se testira u dvanaest zemalja jugoistočne Europe mjerenjem 110 pokazatelja u četiri glavne dimenzije: autonomija lokalne samouprave, kvaliteta lokalnih usluga, participacija i odaziv te međuvladin dijalog.

S obzirom na veliku korisnost podataka koju mjerenja Regionalnog opservatorija mogu dati, decentralizacija i njezin daljnji razvoj svakako imaju svijetlu budućnost.

Izvor: http://www.nalas.eu/

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".