Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Odgovor lokalne samouprave na migracije i izvanredne situacije

U organizaciji njemačke razvojne agencije GIZ i NALAS-a, mreže udruga lokalne samouprave u JIE, u Sarajevu je 18. i 19. rujna održana konferencija Odgovor lokalne samouprave na migracije i izvanredne situacije. Uz sudjelovanje predstavnika gradova i općina iz više država zahvaćenih migrantskim valom na tzv. balkanskoj ruti, predstavnika civilnoga društva i GIZ-a, UNHCR-a (UN-ove agencija za izbjeglice) i Inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI) predstavljena su dosadašnja iskustva u radu s migrantima. Sudionici su posebnu pozornost posvetili ulozi lokalnih zajednica u upravljanju migrantskim kretanjima te naglasili da je lokalna samouprava ona koja se prva susreće s migrantima, kao i da protok migranata na različit način utječe na lokalne zajednice. Rečeno je da je nedostatak novca jedan od glavnih problema suočavanja s izvanrednim situacijama, a spomenuta je i činjenica da protok migranata danas ne izgleda kao migrantski val 2015. jer više nema otvorenih kanala i dogovora među državama. Posebno je naglašena potreba suradnje svih nadležnih tijela kao i potreba jače prekogranične suradnje.
U okviru konferencije održan je i sastanak NALAS-ovog izvršnog tijela (CLO) na kojem je izvršni direktor Kelmend Zajazi podnio polugodišnje izvješće i predstavio aktivnosti NALAS-a do kraja 2018.

 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".