Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Predstavnici državne uprave i EU pozdravili nove IT alate projekta Integrity Observer

Predstavljanje IT alata razvijenih u sklopu projekta Nadzor integriteta (Integrity Observer) održano je u Zagrebu 6. istopada 2017. u nazočnosti  predstavnika više veleposlanstava, državne uprave, gradova, županija i općina te nevladinih udruga. Projekt financira Europska unija (IPA 2012) i Ured za udruge Vlade RH, a vodi ga udruga Partnerstvo za društveni razvoj u suradnji s Udrugom općina, Udrugom žena Vukovar, Udrugom za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus i Projektom građanskih prava.
Na konferenciji koju je otvorio izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić predstavljeni su IT alati  koji će biti korišteni u sustavu jednostavne zelene javne nabave, kao i IT alat sustava koncesija i urbanističkog planiranja s platformom za sudjelovanje javnosti. Nekić je najavio i skoro donošenje Zakona o etičkom poslovanju u javnoj upravi, koji će, kako je naglasio, pozitivno utjecati na jačanje povjerenja građana u državnu upravu. Novi IT alat je zatvoreni digitalni sustav čiji su podaci dostupni građanima i tijelima javne uprave, a Hrvatska ga je u organizaciji Partnerstva za društveni razvoj i uz potporu Ministarstva pravosuđa razvila kao prva zemlja u Europi.
Alate kreirane u okviru projekta Integrity Observer, uz pomoć kojih se eliminiraju korupcijski rizici u upravljanju javnim resursima, predstavio je izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak istaknuvši kako se njihovom primjenom smanjuje područje u kojem se može dogoditi korupcija, odnosno onemogućava da koruptivno ponašanje prođe neopaženo od strane sustava koji je zadužen za njezin nadzor, praćenje i suzbijanje. Predstavljena je programska potpora za zakonito provođenje postupaka jednostavne nabave koja u potpunosti isključuje bilo kakvu interakciju naručitelja i ponuditelja pa time i koruptivni rizik svodi na minimum kao i program za evidentiranje i održavanje imovine jedinica lokalne samouprave koji omogućava jednostavno i detaljno praćenje i održavanje imovine lokalne samouprave.
Načelnica Sektora za suzbijanje korupcije pri Ministarstvu pravosuđa Maja Baričević istaknula je da je izvješće Europske komisije pokazalo da se zbog korupcije u zemljama EU gube dramatične svote novca te da korupcija uništava društvenu solidarnost, povećava diskriminaciju i dovodi do nestanka tržišnog gospodarstva.
 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".