Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

U saborskoj proceduri novi zakon o poljoprivredi

Prijedlogom novog zakona o poljoprivredi osigurava se održivi razvoj poljoprivrede, ostvaruju načela opće sigurnosti hrane i očuvanje prirodnih poljoprivrednih resursa, unapređuje se i povećava konkurentnost te jača društvena, socijalna, gospodarske i ekološka uloga poljoprivrede, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić povodom upućivanja u saborsku raspravu novog zakona o poljoprivredi nasjednici 2. kolovoza. Poljoprivreda se definira kao strateška grana gospodarstva u Hrvatskoj te je kao takva sastavni dio razvojnih strategija kako bi se ostvario održivi razvoj poljoprivrede te njezina gospodarska, ekološka i društvena uloga kao i ciljevi i okvir za njezinu provedbu.
Novim se zakonom uređuje provedba 12 novih uredbi Europske unije koje nisu bile riješene Zakonom iz 2015. godine i njime se osigurava nastavak konzistentnosti u provedbi mjera koje su utvrđene odredbama uredbi donesenih u okviru zadnje reforme zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) te izmjena i dopuna tih uredbi, primjerice definiraju se mjere poljoprivredne politike i ruralnog razvoja, mjere izravne potpore, uređenje tržišta itd.
Ministar je istaknuo kako se novim zakonom predviđa i novi organizacijski oblik poljoprivrednika, uvode se međunarodni standardi za hranu, smjernice i kodovi dobre prakse kojima je glavna namjena zaštita zdravlja potrošača i osiguranje poštenih postupak u trgovini hranom, itd. Vlada će temeljem novog zakona donijeti plan sprečavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane na razini države. Predloženim zakonom definiraju se sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode, uvjeti za pravne i fizičke osobe koji se bave ekološkom proizvodnjom i postupanja vezana uz upravni i inspekcijski nadzor, službene kontrole itd. (Hina)

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".